5 tips till rekryterare hur man håller en jobbintervju

Det är inte bara kandidater som behöver förbereda sig för en jobbintervju. Även du som ska rekrytera personal behöver komma påläst och förbered. Här kommer du få 5 konkreta tips att ha med dig inför en jobbintervju.

Förberedelser för en jobbintervju 

Att komma förbered till en jobbintervju för dig som ska rekrytera personal är säkert inget nytt. En aspekt många kanske inte tänker på är att i en rekryteringsprocess så representerar du företaget utåt. Lika mycket som du vill hitta rätt kandidat vill en kandidat få en bra känsla och uppfattning av företaget de ska börja jobba på. Du är en varumärkesambassadör för ditt företag på så sätt! Då det är lika viktigt att ge ett bra intryck för dig som det är för en kandidat under en jobbintervju. Därav vikten att komma förbered till en jobbintervju för dig som ska rekrytera personal.  

Men hur ska man förbereda sig? Vad är viktigt att tänka på? Hur förbereder man sig bäst för att hålla och genomföra en jobbintervju? Här kommer 5 konkreta tips! 

5 tips till dig som ska hålla en jobbintervju i en rekryteringsprocess 

  1. Vilken typ av jobbintervju är det du ska hålla? Ska din jobbintervju bestå av kompetensbaserade frågor? Situationsbaserade frågor? Förbered upplägget av intervjun utifrån typen av frågor du vill ställa. Lyssna på svaren och lämna plats för följdfrågor också. Tänk även på att ställa öppna frågor där du undviker frågor med ja/nej-svar. 
  2. När du vet vilket typ av intervju du vill hålla kan du förbereda dig ytterligare genom att vara väl insatt i kravprofilen. Förbered den typ av frågor du valt utifrån den. Tänk på om det är fokus på person eller erfarenheter? Finns möjlighet till upplärning på plats så det kanske är viktigare med rätt personlighet? Eller väger kandidatens erfarenheter tyngre? Har kandidaten genomgått en ansökningsprocess innan där det finns något relevant och utmärkande att ta upp?  Tänk igenom men förbered inte för mycket – viktigt att lyssna på svaren också. Fullt fokus ska vara på kandidaten.
  3. Var transparent om det dyker upp frågor under jobbintervjun. Var ärlig med förutsättningar, utvecklingsmöjligheter och vad företaget kan erbjuda. Viktigt att inte försköna eller förmildra omständigheterna runt den rollen kandidaten har sökt om den kommer stå inför tuffa utmaningar och krav.
  4. Informera hur processen kommer se ut efter intervjun är avslutad. När kan kandidaten förvänta sig återkoppling? Hur ser processen ut härifrån? Är det fler selekteringar/tester kandidaten kommer behöva genomföra?
  5. Var tillgänglig. Frågor kan och kommer oftast dyka upp så se till att vara tillgänglig under hela processen.   

 

Skapa en bild av kandidaten 

Nu har du 5 bra och konkreta tips på hur du genomför en bra jobbintervju när du ska rekrytera personal. Om du alltid utgår från dessa utgångspunkter kan du genomföra bra intervjuer och kan känna dig väl förbered. Är du förbered kan du också vara mer spontan i följdfrågor och fokusera på att lyssna på kandidatens svar vilket är det absolut viktigaste under en jobbintervju. Du ska känna att du har en så bra bild av kandidaten som möjligt.   

En annan, sista viktig aspekt är att inte snöa in för mycket på längden på en jobbintervju. Alla är vi olika och ibland hittar man en klockren kandidat på nolltid. Så lägg inte för mycket vikt på om intervjun var för kort/lång. Alla är vi olika!  

 

Vill du ha ännu fler tips kring jobbintervju? Läs mer här.

Hur kommer rekrytering se ut framöver? Vad kan vi förvänta oss att se mer av i framtiden? Läs Rekryteringsguide: Framtidens rekrytering redan idag!

Boka demo med oss så visar vi hur du kan boka och hålla intervjuer direkt inne i Higher.

×

Fyll i uppgifter nedan