Utmaningarna i Restaurangbranschen: Bemanningskrisen och Digitaliseringens Potential

Restaurangbranschen skriker efter personal. Trots tusentals lediga jobb och ännu fler som söker dem, går bemanningen i restaurangsektorn inte ihop. Vi står inför en bemanningskris som har påverkat restaurangernas förmåga att växa och erbjuda högkvalitativ service. Men vad kan lösningen vara? Digitalisering och automatisering kan vara en del av svaret, och det är här Higher kommer in i bilden.

Bemanningskrisen inom Restaurangbranschen 

Det är ingen hemlighet att restaurangbranschen har lidit under en långvarig bemanningskris. Trots att det finns över 7 000 platsannonser för olika positioner inom branschen, inklusive kockar, servitörer och bartendrar, är det fortfarande svårt att hitta personal skriver DN i sin artikel. Enligt branschorganisationen Visita efterfrågas framför allt personal med erfarenhet. 

Restaurangsektorn tappade omkring 50 000 medarbetare under pandemin, och även om antalet anställda nu återgår till förpandemiska nivåer, återstår problemet att många av de nyanställda saknar nödvändig erfarenhet och utbildning. 

Detta problem hindrar företagen från att återhämta sig fullt ut efter de utmanande åren 2020 till 2022. Enligt Visita tvingas restauranger avvakta med expansionsplaner och göra nedskärningar i sina tjänster och erbjudanden, som att minska menyutbudet eller begränsa öppettiderna. 

Digitalisering och Automatisering som Långsiktig Lösning 

Enligt framtidsstrategen Johanna Danielsson på Kairos Future kan digitalisering och automatisering vara en del av lösningen på lång sikt skriver DN i sin artikel. Vissa uppgifter inom restaurangverksamheten har redan smygautomatiserats bort, som incheckning via digitala system och beställning av mat online. Detta frigör tid och resurser för restaurangpersonal att fokusera på att ge en överlägsen kundupplevelse. Det ställer således också nya och högre krav på personalen. 

Automatisering kan även vara nyckeln till att effektivisera processerna i branschen, och Higher är en aktör som förstår potentialen i detta. Genom att använda Higher kan restaurangägare och chefer förenkla rekryteringsprocessen, lägg betydligt mindre tid på att rekrytera och hitta personal som passar deras behov och kriterier. 

Higher – Ett Effektivt Rekryteringsverktyg 

Higher är inte bara ett rekryteringsverktyg; det är ett mobilt verktyg som kan hjälpa restauranger att anställa rätt personal på ett smidigt sätt. Istället för att förlita sig på traditionella CV och personliga brev kan restauranger använda Higher för att bedöma kandidater baserat på deras färdigheter, personlighet och förmågor. 

Det är värt att notera att Higher redan har kunder inom snabbmatsbranschen, inklusive Vapiano, Burger King och KFC. Dessa framgångsrika samarbeten visar på Higher’s kapacitet att lösa bemanningsproblem inom restaurangsektorn. 

Låt Digitalisering och Higher Bli Del av Lösningen 

Bemanningskrisen inom restaurangbranschen är ett komplicerat problem, men digitalisering och automation har potentialen att vara en del av lösningen. Higher erbjuder restauranger ett effektivt sätt att rekrytera personal och hitta de kandidater som är rätt för deras verksamhet. Genom att använda innovativa verktyg som Higher kan restaurangbranschen möta sina bemanningsutmaningar och fortsätta att erbjuda högkvalitativ service till sina kunder. 

För att ta reda på mer om hur Higher kan vara en del av lösningen för din restaurang, kontakta oss för en demo och upptäck möjligheterna till digital transformation inom rekrytering och personalhantering inom restaurangsektorn. Låt oss tillsammans bygga en bättre framtid för restaurangbranschen. 

Upptäck hur Higher, med framstående kunder som Vapiano, Burger King och KFC, effektiviserar rekrytering med innovativ mobila lösningar.

×

Fyll i uppgifter nedan