Blogg om nästa generations rekryteringsverktyg | Higher

5 skäl att rekrytera utan CV | Higher

Skriven av Malin Cartagena Lindell | August 2023
 

Rekryteringsprocessen har halkat efter i digitaliseringsresan alldeles för länge. Rekrytering utan CV kan kännas främmande för den som är van vid det gamla. Men det är verkligen hög tid att släppa dokumenten och sätta kandidaten i centrum på riktigt.

Vågar man verkligen rekrytera utan CV?

Ingen arbetsgivare vill medvetet diskriminera jobbkandidater eller låta fördomar styra vem som anställs. Enligt en rapport från TNG efterfrågar en majoritet av svenska chefer och VD:ar mer mångfald i sina organisationer, och hela 84 % ser fördomsfri rekrytering som ett sätt att nå dit. Ändå verkar det vara svårt att få till i praktiken: 75 % går fortfarande på magkänsla när de anställer. 

Omfattande personlighets- och intelligenstester, liksom anonymiserade CV:n, är några av de verktyg som dagens arbetsgivare använder för att få mer objektiva underlag för sina rekryteringsbeslut. Frågan är om man inte gör det onödigt krångligt för sig. Istället för att lägga till fler steg och verktyg, varför inte ta bort onödiga element? För dig som fortfarande tvekar inför att rekrytera helt utan CV och personligt brev (eller har svårt att få med övriga organisationen på tåget) – här kommer fem goda skäl till att ta klivet.

 

1. Det går snabbare för kandidaterna att ansöka


Från att dagens jobbkandidater får syn på en intressant jobbannons till att ansökan är inskickad tar det ofta flera timmar. Först ska de skriva CV och personligt brev, som skräddarsys efter den aktuella tjänsten. Bara detta steg kräver lång tid framför datorn (särskilt om de vill layouta dokumenten snyggt för att sticka ut i mängden). Om de har tur behöver de sedan “bara” bifoga filerna i ett mejl till företaget. I annat fall behöver de först registrera ett konto på företagets karriärsida, eller på en extern plattform. Där får de svara på en rad olika frågor, för att vid sista steget ladda upp CV och personligt brev (som innehåller ungefär samma information som frågorna gällde).

Är det inte lite magstarkt att förvänta sig timmar av obetalt arbete av någon som inte ens är anställd än? Och dessutom av ett stort antal personer som inte ens kommer att kallas till en första intervju? Betydligt effektivare vore en sömlös rekryteringsprocess, utan CV och personligt brev, där kandidaterna kan klicka sig vidare direkt från jobbannonsen och svara på några noggrant utvalda frågor som avgör om de tar sig vidare till nästa steg eller inte. Det skulle minska tiden det tar att söka ett jobb till ungefär tio minuter.


2. Det går snabbare för arbetsgivaren att gå igenom ansökningarna


Ju färre formella kvalifikationer som krävs för ett utannonserat jobb, desto fler ansökningar brukar företaget få. Butiks- och lagerjobb kan till exempel generera hundratals ansökningar som behöver läsas igenom och administreras för att hitta den bäst lämpade kandidaten. 

Som arbetsgivare borde man vilja ha så många ansökningar som möjligt för varje utannonserad tjänst. Det ökar ju chanserna att hitta riktigt bra kandidater! Men genom att kräva CV och personligt brev vid rekrytering ökar man arbetsbelastningen för HR (eller rekryterande chef) med varje ny sökande. Med dokumentfri rekrytering kan man maximera antalet sökande utan att det leder till mer jobb. Skräddarsydda urvalsfrågor och korta tester ger varje kandidat ett överskådligt poängresultat för rekryteraren att ranka och bedöma. 

 

3. Rekryteringsprocessen blir mer likvärdig 


Är den som skriver bäst CV och personligt brev verkligen alltid den som bör rekryteras till jobbet? Och hur vet du ens att en kandidat har skrivit alla delar av sin ansökan själv? CV och personligt brev är diskriminerande till sin natur. Personer som inte skriver perfekt (eller känner en duktig skribent att ta hjälp av) riskerar att sorteras bort direkt – trots att de kan ha en massa andra förmågor och egenskaper som gör dem perfekta för rollen. Anonymiserade ansökningar kan absolut vara ett steg i rätt riktning. Problemet är att den mänskliga hjärnan är fenomenal på att gissa sig till den information som saknas. För verkligt fördomsfri och kompetensbaserad rekrytering är det därför bättre att ta steget fullt ut och skippa dokumenten helt och hållet. 

 

4. Hela processen kan göras i mobilen


Från bankärenden till resebokning och shopping – idag är vi vana att kunna göra det mesta direkt i mobilen. Men när det kommer till rekrytering är det som att den digitala utvecklingen inte har hängt med. Ändå vill en stor majoritet av dagens kandidater söka jobb i mobilen. Ofta är det just dokumenten som ställer till det: de flesta har inte tillgång till CV och personligt brev i mobilen för att kunna ladda upp eller bifoga till en jobbansökan. Ännu färre skulle sätta sig och redigera dokumenten i mobilen. 

Rekrytering utan CV och personligt brev är därför ett viktigt steg på vägen mot en mobilbaserad rekryteringsprocess. Och den arbetsgivare som tänker mobile first vid rekrytering får ett stort försprång mot konkurrenterna – inte minst när det gäller kampen om de unga talangerna. 

 

5. Bättre kandidatupplevelse = starkare employer branding 


Ett företags employer brand, liksom varumärket gentemot konsumenter, påverkas av alla situationer där människor kommer i kontakt med organisationen. Det gäller förstås i allra högsta grad kandidatupplevelsen (även för dem som inte får jobbet i slutändan). Attityden att arbetssökande ska stå med mössan i hand och ödmjukt be om ett jobb är tack och lov helt ute idag (åtminstone är det ingen arbetsgivare som skulle vädra den offentligt). Ändå verkar rekryteringsprocesserna fortfarande vara anpassade efter arbetsgivarna snarare än efter kandidaterna. Att rekrytera utan CV och personligt brev innebär att vända på perspektivet. Det företag som erbjuder en smidig och digital kandidatupplevelse framstår som en attraktivare och modernare arbetsgivare än den som håller fast vid förlegade metoder.

 

Använd ett rekryteringsverktyg som kan hjälpa er med allt nämnt ovan. Läs mer här.

Hur kommer rekrytering se ut framöver? Vad kan vi förvänta oss att se mer av i framtiden? Läs Rekryteringsguide: Framtidens rekrytering redan idag!

 

Författare: Malin Cartagena Lindell

Granskare: Moa Jacobsson