Skip to content
Rekryteringsverktyget-1-1

Kompetensbaserad rekrytering

Att anställa rätt personal är avgörande för både ditt företags framgång och teamets trivsel. Med kompetensbaserad rekrytering säkerställer du att du får rätt person på rätt plats. Kompetensbaserad rekrytering (eller KBR som det förkortas ibland) genomsyrar hela rekryteringsprocessen, från jobbannons och intervju till referenstagning och onboarding.

 

Så rekryterar du kompetensbaserat

 

Vårt rekryteringsverktyg utvecklas kontinuerligt tillsammans med våra kunder. Flera av dem finns inom butik, servicesektorn, hotell och restaurang – branscher där personliga egenskaper ofta väger tyngt. Men vår metod kan appliceras på alla typer av roller och verksamheter. Vi stöttar dig dessutom hela vägen och hjälper gärna till att formulera urvalsfrågor och välja rätt typer av tester för de kompetenser och egenskaper du söker.

Med Higher får du inte bara ett användarvänligt och effektivt rekryteringsverktyg. Du får också en trygg partner med många års erfarenhet av rekrytering. Vi skapade Higher för att få ett rekryteringsverktyg som vi själva saknade som rekryterare.

 

Button-las-mer-omrekryteirngsverktyg-500x100 

 

Vad är kompetensbaserad rekrytering?

Kompetensbaserad rekrytering handlar egentligen om att fokusera på kompetenser istället för erfarenheter. Det betyder att du först måste fastställa behovet av kompetens för att sedan hitta kandidater som uppfyller behovet. Många kandidater kan ha liknande erfarenheter och utbildning på pappret men helt olika kompetenser utifrån hur företagets struktur ser ut och var i utvecklingen en organisation befinner sig i, vilka ansvarsområden ingick i rollen, mm. Allt detta kommer påverka din erfarenhet och du kommer därför ha helt olika kompetenser utifrån det. Därav vikten att jobba med kompetensbaserad rekrytering i hela rekryteringsprocessen.
MicrosoftTeams-image (214) (1)

Kompetensbaserad intervju

Även i intervjustadiet kan du jobba med kompetenser och ställa olika situationsbaserade frågor eller rena kompetensfrågor. Utgå från kravprofilen och vilka kompetenser som krävs och basera frågorna utifrån den.
 
Om tester används i rekryteringsprocessen bör även frågorna anpassas utifrån de kompetenser som krävs om du ska anpassa processen till en kompetensbaserad rekrytering. Ett bra tips är att utgå från kravprofilen och kartlägga kompetenser utifrån den. Kravprofilen blir då en röd tråd genom hela rekryteringsprocessen och ser till så att behovet som söks finns med i varje del.
DSC03696-modified_800x532

Boka Demo med oss så kan vi visa hur ni kan spara både tid och pengar med Higher.

Öka mångfald genom kompetensbaserad rekrytering

Vill du läsa vår blogg hur kompetensbaserad rekrytering kan leda till en bättre mångfald på en arbetsplats? Det finns forskning och studier som styrker att mångfalden ökar om du använder dig av kompetensbaserad rekrytering. Läs mer här!

Button-Las-blogg (155 × 56 px)

 

High five

Vart börjar jag?

 

Om du vill börja rekrytera kompetensbaserat så är en bra början att kika på hur rekryteringsprocessen ser ut idag på företaget. Kartlägg alla steg som ingår och anpassa varje steg att fokusera på de kompetenser som krävs. Det kan vara allt ifrån kompetensfrågor, personlighetstester, intervju, referenstagning och videofrågor.

 

Button-las-mer-steg-rekryteringsprocess (1100x200px)

 

 

Rekryteringsrapport 2024

Årets rekryteringsrapport finns nu ute!

  • Vad ska ett ATS- /rekryteringsverktyg bidra med? 
  • Nackdelar med CV och de positiva utfallen att rekrytera CV-fritt.
  • Vad är den stora fördelen att använda sig av videomoduler i ansökningsprocessen?
  • Bygg ett starkare Employer Brand genom att möta kandidaterna med moderna ansökningsalternativ.
  • Hur sätter man en smidig och attraktiv kandidatresa som genererar fler kvalitativa kandidater?
Rekryteringsrapporten 2024 (transparent)