Skip to content
Rekryteringsverktyget-1-1

Spontanansökan

En spontanansökan möjliggör att kandidater kan skicka in en ansökan (alternativt kallad Visa intresse) till er utan att ni aktivt söker efter nya medarbetare. Genom att erbjuda en spontanansökan på er karriärsida så kan ni alltid attrahera ny och kvalificerad talang som kanske är just det ni är ute efter. När det är dags sen att söka nya medarbetare så finns det en bank av kandidater att börja gå igenom och se om det finns kandidater där som ni vill ta vidare i en rekryteringsprocess.

Spontanansökan i Higher

En väl utformad karriärsida, anpassad eftermålgrupp, väcker förhoppningsvis mycket intresse hos jobbsökande. Däremot är det inte alltid det finns en ledig tjänst som passar kandidaten här och nu och därför är det viktigt att möjliggöra för kandidater att göra så kallade spontanansökningar. Med hjälp av Higher får kandidaten en kandidatresa som garanterar en bra sökupplevelse i enlighet med GDPR. Risken med spontanansökningar är att de som skickar in sin ansökan inte får samma återkoppling som någon som söker en utannonserad tjänst. Av den anledningen är det återigen viktigt att ha en intern rutin för hur ansökningar som skickas in spontant ska hanteras så att kandidaten vet vad de kan förvänta sig när det gäller återkoppling.
bild lh (1)

För- och nackdelar med en spontanansökan vid jobb

De som ofta söker via en spontanansökan vill aktivt jobba hos just det företaget. Kandidaten som skickar in en ansökan har oftast gjort sin research, identifierats sig med den kultur och värderingar som finns på organisationen och beslutat sig för att skicka in en ansökan. Därför kan det vara bra att gå igenom ansökningarna på en regelbunden basis även om inga jobb har utlysts.
Några nackdelar att tänka på är att verkligen se till att det finns en rutin för återkoppling för spontanansökningar. När man inte aktivt annonserar ut tjänster är det enkelt att glömma bort dessa ansökningar som kan komma in.
bild j (1)

Läs mer här hur ni optimerar och effektiviserar rekryteringsprocessen.

 

Button-Las-blogg (155 × 56 px)

 

Exempel på spontanansökan

 
Vad ska man ha med i en spontanansökan? Bra exempel är att inkludera frågor som ger svar på följande ämnen är en bra start:
 
  • Typ av tjänst man söker
  • Tillgänglighet / Uppsägningstid
  • Erfarenhet / Kvalifikationer
  • Varför vill kandidaten jobba hos just ert bolag
 
Sen kan man naturligtvis lägga in andra frågor om man har specifika roller man alltid letar efter i bolaget där vissa förkunskaper kanske är ett krav, mm. Se över vilka punkter som är viktigt för företaget att få reda på om kandidater och inkludera dem i processen för spontansökningar.