Utmaningen med rekrytering inom välfärden
Enligt Bodil Umegård från SKR står Sverige inför en demografisk utmaning. De äldre generationerna behöver allt mer vård och omsorg medan den arbetsföra befolkningen blir färre. Detta resulterar i att färre personer måste ta hand om fler.
Enligt SKR:s senaste prognos behöver antalet anställda inom välfärden öka med 132 000 personer under 2019–2029, vilket innebär 13 200 nya anställda per år. Men att bara utbilda fler är inte lösningen. Arbetskraften kommer inte att räcka till.
Det råder brist inom äldreomsorg och sjukvård, men även förskola och skola väntar stora pensionsavgångar. Att enbart fokusera på att rekrytera fler sjuksköterskor, lärare eller poliser är inte tillräckligt längre. Det krävs nya strategier, menar Umegård.
Möjliga lösningar till kompetensförsörjningen inom välfärden
En lösning kan vara att behålla och utveckla nuvarande personal samtidigt som man omvärderar kompetenser. En annan möjlighet är att överväga en cv-fri rekryteringsprocess som fokuserar på kompetens och motivation istället för enbart erfarenhet. Där kan fler få chansen att påvisa sina styrkor och därigenom öppna upp för fler att söka, inte enbart begränsa sig till dem med relevant arbetserfarenhet. Rekryteringsverktyget Higher erbjuder en mobil ansökningsprocess utan CV och anpassat för just branscher som idag har en betydande personalbrist. Higher förljer även GDPR / Schrems II och är därför ett pålitligt verktyg för svenska kommuner och landsting.
Att få fler att arbeta heltid kan också minska behovet av nya anställningar. Det är vanligt med deltid inom vård och omsorg och att öka arbetstiden per anställd kan dämpa behovet av fler rekryteringar.
Bodil Umegård nämner också vikten av att få äldre att stanna kvar längre i arbetslivet. Genomsnittsåldern för pensionsavgångar ligger på 64 år i kommuner och regioner. Genom att förlänga arbetstiden till 67 år minskar pensionsavgångarna avsevärt varje år.
Mer personal behövs inom vård och omsorg
Men det handlar också om att locka nya personer till vård och omsorg. Arbetsgivarna i offentlig sektor betonar att arbetet i välfärden är meningsfullt och att det sker en snabb teknikutveckling som kan vara lockande. SKR har initierat "Sveriges viktigaste jobb" med material för att stödja kommuner och regioner i rekryteringsarbetet.
Enligt Umegård är välfärdens försäljningsargument för att locka och behålla personal delvis dess mening och bidrag till samhällsutvecklingen. Under pandemin ökade intresset för vård- och omsorgsjobb, vilket visade på yrkens betydelse trots dess påfrestningar.
Den stora utmaningen med att säkra kompetens
Det råder ingen tvekan om att Sverige står inför en svår utmaning när det gäller att säkra tillräckligt med kompetens inom välfärden. Med nya strategier och en omprövning av arbetskraftens sammansättning, inklusive att utforska cv-fri rekrytering som fokuserar på kompetens och motivation istället för enbart erfarenhet, kan vi hoppas på att möta denna utmaning med framgång.
Författare: Malin Cartagena Lindell
Granskare: Moa Jacobsson