Om du ska bli arbetsgivare eller anställer personal för första gången finns det vissa saker du behöver veta. Till exempel behöver du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Det kan du göra på verksamt.se. Varje månad behöver du redovisa för Skatteverket vilka utgifter som gått till anställda. Det gör du i en blankett för arbetsgivardeklaration på Skatteverkets webbplats.
Vad kostar det att anställa någon?
Lönen för en medarbetare kommer kosta dig och ditt företag mer än själva lönesumman. Lite snabbt kan man säga att lönen kommer att kosta företaget 54% mer än själva lönebeloppet. Alltså kan man beräkna:
bruttolön x 1,54 = kostnaden
Det du som företag då betalar utöver själva lönen är semestertillägg, arbetsgivaravgifter, försäkring och särskild löneskatt på pensionsavgift. Vissa avgifter skiljer sig beroende på ålder på den anställde. Det kan till exempel vara billigare att anställa pensionärer eller ungdomar. Du kan göra en mer exakt uträkning på Verksamt.se. Utöver det kan du vilja ge dina anställda förmåner som till exempel friskvårdsbidrag.
Anställningsavtal
Skriv alltid ett skriftligt anställningsavtal. Även ett muntligt avtal gäller men du måste specificera anställningsvillkoren skriftligt senast en månad efter att den anställda har börjat jobba. Kontrollera om du är bunden till ett kollektivavtal och ta hänsyn till de bestämmelser som finns där. På Verksamt.se finns en mall för vilka delar som ska finnas med i ett anställningsavtal.
Highers bästa tips när du ska anställa ny personal
Vi har lång erfarenhet av att hjälpa företag anställa ny personal som passar perfekt för rollen på ett smidigt sätt. Genom att ta del av våra tips kan du undvika att gå i de vanligaste fallgroparna direkt.
Få fler sökande till jobbet
- Gör en bra jobbannons: Jobbannonsen är din första kontakt med potentiella kandidater. Den ska vara tilltalande, kort men informativ och kan innehålla bilder och filmer för att ge en mer heltäckande bild av företaget.
- Annonsera tjänster på rätt plattform: Välj noggrant var annonsen ska publiceras baserat på var kandidaterna är. I sociala medier är det extra viktigt att budskapet är kort och tydligt.
- Karriärsida: Ha en attraktiv karriärsida. Det ska vara enkelt att söka jobb för att inte förlora bra kandidater på grund av krånglighet.
- Ha ett öppet sinne: Undvik att skapa förutfattade meningar om vem som skulle passa för rollen. Fokusera mindre på CV och mer på kandidatens nuvarande engagemang och drivkraft. Var medveten om att förmågan att skapa ett bra CV inte nödvändigtvis speglar kandidatens lämplighet för rollen.
Läs mer om våra bästa tips för att utöka kandidatutbudet här.
Rekryteringsguide
Higher har en rekryteringsguide som hjälper dig på traven, kikar på trender och framtiden för rekryteringsbranschen. Den ger dig bra insikter om hur du kan ligga i framkanten gällande kandidatresan, tester inom rekrytering samt video.
Läs vår Rekryteringsguide här!
Använd ett digitalt rekryteringsverktyg
Ett dokumentfritt och mobilbaserat rekryteringsverktyg sparar tid och resurser. Det gör att den som söker jobb kan svara på frågor direkt i mobilen istället för att skicka in CV och personligt brev. Highers rekryteringsverktyg är enkelt för både jobbsökande och arbetsgivare och säkerställer att du får rätt person på rätt plats i företaget.
Automatisk återkoppling till kandidaterna
Alla kandidater förtjänar snabb och relevant feedback på sin ansökan, oavsett hur långt de kommit i processen. Alla rekryteringsverktyg och ATS (application tracking system) bör inkludera möjlighet till automatisk återkoppling via e-post eller sms.
Kom ihåg att se en nyrekrytering som en möjlighet att införa nya perspektiv i företaget, istället för att bara försöka ersätta den person som tidigare innehaft positionen. Läs mer om hur du kan effektivisera rekryteringen här.
Vi kan hjälpa dig!
Highers användarvänliga rekryteringsverktyg bygger på urvalsfrågor, tester och videopresentationer så att du kan rekrytera kompetensbaserat, fördomsfritt och träffsäkert. Boka en demo idag!
Författare: Nicklas Wikblad
Granskare: Moa Jacobsson