Skip to content
Blogg header HUBSPOT (1117 x 450 px) (800 x 400 px) (8)
HigherAugust 2023

Dags att ta bort den subjektiva juryn när du screenar kandidater!

 

Inom sportvärlden finns det egentligen 2 typer av resultatbedömningar. Det ena är det faktiska resultatet. I det andra sitter det en jury och fattar beslut på subjektiva grunder, exempel på den typen av sporter är konståkning, dans och boxning. Ett resultat lämnar inget rum för tolkningar, fakta slår alltid subjektiv bedömning när det kommer till rättvisa.

 

Kompetensbaserad rekrytering som är rättvis

Utifrån det är det minst sagt märkligt att rekryteringsvärlden fortfarande än idag klamrar sig fast vid bedömningssporten, där man sitter och bedömer cv och personliga brev utifrån tycke och smak. Nånstans kan jag tycka att vi borde kommit längre, att bedöma människors kompetens, attityd och yrkesförmåga utifrån en pappersbit. Där sitter man likt juryn för en konståkningstävling och bedömer yrkesförmågan, helt subjektivt. Bedömningssporter kommer alltid dras med problematiken kring orättvisa och den mänskliga faktorn.

Jag gav mig in i rekryteringsvärlden för 15 år sen, min ambition då var detsamma som nu – att göra rekrytering mer rättvist! Det finns så många duktiga, kompetenta och engagerade människor därute som sorteras bort på subjektiva grunder. År 2022 kan vi inte längre ha det så! Idag finns tekniken att mäta människors förmåga på ett rättvist sätt, det handlar bara om att vi som människor ska våga släppa vårt invanda beteende. Så länge vi klamrar oss fast vid dokument kommer vi alltid att välja bort människor utifrån fel parametrar. Att rekrytera rättvist innebär i grunden att ge alla kandidater exakt samma möjlighet att gå igenom urvalsprocessen. Det ska inte spela någon roll hur gammal du är, vilket kön du har eller vart du kommer ifrån, alla ska få samma chans i urvalsprocessen, då krävs sekunder, centimeter eller antal mål. Först då kan säga att vi närmar oss rättvis rekrytering.

I grunden handlar det om att inte sålla bort kandidater på fel grunder, vi som människor kan lätt haka upp oss på de mest oväsentliga saker. Att säkerställa att urvalet är helt rättvist skulle jag vilja hävda är så långt vi kan komma för att motverka diskriminering. Så länge vi ska interagera med andra människor kommer personliga egenskaper alltid att behöva vägas in. Man bygger inte ett framgångsrikt lag med människor som inte går ihop, detta trots att samtliga innehar rätt kompetens. Det kan vi lära oss ifrån alla framgångsrika lagbyggen inom idrotten. Säkerställ att nödvändig kompetens finns, därefter handlar det om att matcha in rätt person i rätt team.

– Stefan Lidén
VD/Grundare Higher

 

Vill du dyka djupare i kompetensbaserad rekrytering? Läs mer här.

Hur kommer rekrytering se ut framöver? Vad kan vi förvänta oss att se mer av i framtiden? Läs Rekryteringsguide: Framtidens rekrytering redan idag!

Boka demo med oss på Higher så kan vi visa hur du använder kompetensbaserad rekrytering på bästa sätt i vårt verktyg.

 

RELATERADE ARTIKLAR