Skip to content
Rekryteringsverktyget-1-1

Rekryteringstester

Det kan vara svårt att få en bra och rättvis bild av en kandidat utifrån begränsade ansökningssätt såsom bara ett CV eller personligt brev. Ofta vill en arbetsgivare få en bättre helhetsbild av en kandidat och där kommer anställningstester in som en del av en rekrytering av kandidater.

 

Rekryteringstester i Higher 

rekryteringsverktyget Higher ingår det en modul med ett personlighetstest redan i ansökningsprocessen för att få en bättre helhetsbild av de kandidater som söker tjänsten. Testet är framtaget av Psykometrika som erhåller legitimerade tester baserad på research och evidensbaserade metoder. Här finns en intervju med Psykometrika gällande fördomsfri rekrytering kopplat till anställningstester.

 

psykometrika knapp

 

Vilka tester finns det inom rekrytering?

Det finns en mängd olika typer av tester kopplade till rekrytering idag. Många har säkert stött på när man sökt ett jobb och fått göra ett logiskt tänkande test eller ett problemlösningstest. Båda dessa är exempel på en typ av anställningstest. I en rekryteringsprocess vill man ofta mäta olika typer av egenskaper hos kandidater och då kan tester vara ett bra sätt att göra det på. Dock ska man inte endast förlita sig på ett test som underlag vid en anställning, det kan vara farligt. Ett test ska ses som en indikation och som ett komplement till annan information i en ansökan, det ska inte ses som ett renodlat resultat.

DSC03585-modified

Tips – använd resultatet av ett test som ett underlag vid en intervju med kandidaten!

Då finns möjligheten att tillsammans gå igenom resultatet och diskutera eventuella avvikande eller anmärkningsvärda svar för att få fram en ännu bättre bild av kandidaten.

ikon TIPS

Skillnaden på anställningstest och personlighetstest

Det finns olika typer av tester och det är bra att förstå vilken skillnad det är på dem. Två av de vanligaste testerna när en kandidat ska söka jobb är ett renodlat anställningstest eller ett klassiskt personlighetstest.

Ett anställningstest är till för att se vilken kvalifikation en kandidat besitter så en arbetsgivare vet vilken nivå de kan förvänta sig en kandidat ligger på vid en anställning. Det brukar vara test kopplade direkt till en tjänst, som t.ex. att man får göra en uppgift som en del av ansökan eller testa kunskaper inom ett område specifikt för tjänsten man sökt.

rdcfvgbhnjm

Personlighetstest används vid jobb för att förstå vilken personlighetstyp som ansluter till teamet. Några exempel på frågor som dessa test svarar på är: vilken roll i gruppen kommer person ta? Hur agerar kandidaten i olika situationer? Teamsorienterade frågor brukar besvaras av personlighetstester till skillnad från anställningstester.

ukgc